Kruche ciasteczka w czekoladzie – w sam raz na wieczorne przyjęcie

Kruche ciasteczka w czekoladzie – w sam raz na wieczorne przyjęcie

Jeśli szykujesz się na spotkanie ze znajomymi, koniecznie zrób dla nich coś słodkiego na ząb. Co powiesz na kruche ciasteczka w czekoladzie? Są pyszne, rozpadające się w ustach i naprawdę proste do przygotowania.

Przepis na kruche ciasteczka

Jak zrobić kruche ciasteczka w czekoladzie? To proste. Musisz przygotować tylko kilka składników. Dwie szklanki mąki pszennej, kostkę masła, pół szklanki cukru, dwa jajka oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Oczywiście musisz mieć również czekoladę i śmietankę, by zrobić idealną polewę do ciasteczek. Ale po kolei. Zacznij od ciastek. Umieść w misce wszystkie składniki i ugniataj je na jednolite ciasto. To niezbyt skomplikowane, prawda? Teraz formuj z ciasta mniejsze ciasteczka – w zależności od ich wielkości możesz uzyskać od 20 do 30 ciastek. Umieść je na blaszce z papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Teraz przygotuj polewę z kremówki i czekolady (100 mililitrów na jedną tabliczkę) i ozdób ciasteczka. To wszystko! Deser na wieczór gotowy.

Domowe lody do ciastek

Domowe lody czekoladowe z jagodami będą idealnym dodatkiem do ciasteczek. Goście zapieją z zachwytu, kiedy postawisz przed nimi miseczki z lodami. Jak je zrobić? Zacznij od ubicia 600 mililitrów śmietanki na sztywno. Dwie tabliczki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Za chwilę połączysz ją z dwoma żółtkami utartymi z cukrem (1/4 szklanki). Wymieszaj je za pomocą miksera, by całość była jednolita. Białka z jajek ubij na sztywno. Masz już sporą część pracy za sobą. Teraz czas na jagody – pół kilograma jagód zblenduj z ¼ szklanki cukru oraz pół litrem mleka. Wszystkie elementy, śmietanę, białko oraz jagody, przelej do misy z czekoladą i żółtkami. Mieszaj delikatnie, aż się połączą. Przelej do pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Po godzinie wymieszaj, by nie powstały grudki. Po kolejnej godzinie zrób to samo. Lody będą już prawie ścięte. Możesz zostawić je w zamrażalniku na kolejne dwie godziny. Będą idealne!

Takie desery osobno są prawdziwym rarytasem, jednak dopiero razem tworzą niebo w gębie. Koniecznie przygotuj zarówno ciasteczka, jak i lody, by zachwycić swoich gości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

pięć + 4 =