Czy wiesz, że Kolumbia nie tylko słynie z kawowych ziaren najwyższej jakości, ale i zajmuje drugie miejsce na świecie pod względem wielkości ich produkcji? Blisko połowa jej eksportu kierowana jest do Stanów Zjednoczonych. Jednak także w Europie (w tym w Polsce) bez problemu można kupić aromatyczne single i blendy stworzone z wykorzystaniem owoców tej rośliny pochodzących właśnie z tego kraju. Czy wiesz już, czym wyróżnia się odmiana Kolumbia Excelso? Przeczytaj artykuł, by dowiedzieć się, czy i Ty zachwycisz się jej aromatem.
Czym wyróżnia się aromatyczna kawa Kolumbia Excelso?
Ta ceniona przez koneserów kawa charakteryzuje się mocnym, jedwabistym smakiem oraz unikalnym aromatem. Jest doskonale zbalansowana, delikatna, naturalna i pozbawiona sztucznych dodatków. Ze względu na wysoką zawartość kofeiny doskonale pobudza jako espresso. Ostatnią, ale nie najmniej ważną informacją, którą należy poznać na temat tej odmiany, jest to, że Kolumbia Excelso jest powszechnie uznawana za jedną z najlepszych kaw na świecie.
Jej ziarna są zbierane na plantacjach w regionie Antioquia, a następnie starannie selekcjonowane i precyzyjnie obrabiane. Przyrządzony z nich napar wyróżnia się lekką kwaskowością, a jednocześnie ma orzechowe nuty. Charakterystycznymi cechami tej kawy są smakowe akcenty słodkiego karmelu i gorzkiej czekolady, przeplatające się z nutami soczystej gruszki dojrzewającej w kolumbijskim słońcu. Całość uzupełniają wspomniane wyżej delikatne akcenty orzechów, a także słodkich owoców czarnej porzeczki. Po jej zaparzeniu unoszący się aromat kwiatów tworzy przyjemny klimat i zachęca nie tylko do picia, ale i do zachwycania się złożonym zapachem.
Dla kogo jest kawa Kolumbia Excelso? Raczej nie dla miłośników napojów instant. Jest za to stworzona przede wszystkim dla entuzjastów subtelnych i wyrafinowanych smaków. Pasjonaci intensywnych doznań znajdą w niej bogactwo aromatu. Napar jest szczególnie polecany tym, którzy szukają porannego zastrzyku energii dzięki solidnej dawce kofeiny.
Sekret doskonałego smaku Kolumbia Excelso
Kawa najlepiej smakuje, gdy jest przygotowywana przy użyciu ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Jej szlachetny smak doskonale harmonizuje z ciastami i deserami, ale może też ucieszyć każdego, kto lubi rozkoszować się aromatycznym naparem bez dodatków. Aby w pełni cieszyć się jej oryginalnym smakiem, zaleca się rezygnację z dodawania do niej mleka i cukru czy też popularnych syropów do kawy. To pozwoli w pełni poznać jej zalety i przekonać się do polubienia naparów w ich naturalnej formie.
Spróbuj odwiedzić pobliską palarnię lub zamówić niewielką porcję ziaren z tej odmiany. Być może ich zapach i smak sprawi, że na zawsze porzucisz napary z przemysłowo zbieranego i obrabianego materiału. Poznaj świat z perspektywy konesera najlepszych napojów i odwiedź stronę palarni Café Panamera. To dobrze znana mieszkańcom Wrocławia palarnia kawy, która obecnie znajduje się w sercu Polski, tuż pod Warszawą. Znajdziesz w niej ziarna, które zostaną wypalone na Twoje zamówienie, dzięki czemu będą świeże i tak aromatyczne, jak to tylko możliwe.