Rocznie w naszym kraju marnujemy 5 ton jedzenia. Zazwyczaj kupujemy zbyt duże ilości jedzenia, bo na przykład wymusza to promocja typu „Kup 2, zapłać mniej”, a potem nie mamy co z nim zrobić i żywność ląduje w koszu – w skali kraju to 5000 kilogramów jedzenia. Oczywiście można by powiedzieć – kup mniej i konsumuj na bieżąco. Lecz w praktyce taki sposób nie działa, ponieważ przeceny na produkty spożywcze okazują się zbyt kuszące. Co zrobić, żeby je wykorzystywać i jednocześnie nie marnować kupowanej w ten sposób nadmiernej ilości jedzenia? Wystarczy zainwestować w pojemniki do przechowywania żywności. Pojemniki na żywność to wbrew pozorom wyjątkowo uniwersalna rzecz, która przydaje się w naprawdę wielu sytuacjach. O tym, jakie mają zastosowanie oraz jaki pojemnik na żywność wybrać w dzisiejszym artykule. Czytaj do końca!
Jakie zastosowanie mają pojemniki do przechowywania żywności?
Jak zadbać o świeżość i idealną kondycję jedzenia? Przechowuj je w pojemnikach. To najprostsza metoda na przechowywanie żywności. Kiedy zostawisz żywność samą sobie, to bardzo szybko straci swoje apetyczne właściwości. Natomiast produkty spożywcze przechowywane w pojemnikach na długo zachowują świeżość i walory smakowe.
Chciałbyś zjeść w pracy pyszne drugie śniadanie, które przygotowałeś w domu? Bądź zadbać o pozadomową dietę dziecka dając mu samodzielnie przygotowane posiłki do szkoły? Przydadzą Ci się w takim razie solidne pojemniki na żywność, które uchronią żywność przed naciskiem innych elementów z torby, czy plecaka. To funkcjonalność, która sprawia, że pojemnik jest znacznie lepszym rozwiązaniem do przenoszenia posiłków niż torebka. Nawet najsolidniejsza torba ugnie się pod naciskiem książek, czy laptopa, a to prosta droga do zniszczenia naszych pięknie przygotowanych posiłków.
Z pewnością znasz sytuacje, kiedy jeden produkt spożywczy w lodówce przejął zapach od drugiego. Na przykład przygotowałeś kilka ciast na święta i przechowujesz je w lodówce, w której na półce niżej leży wędzona kiełbasa. Niestety wypieki szybko przejmują zapach od wędliny i w efekcie placki praktycznie tracą sporo w odbiorze. Jak rozwiązać taki problem? Wystarczy umieścić takie produkty spożywcze w pojemnikach i po kłopocie.
Dlaczego warto mieć pojemniki kuchenne?
Bo zapewnią Ci porządek na stanowisku pracy. Chaos w kuchni przy gotowaniu to rzecz najgorsza możliwych. Wystarczy jeden nieostrożny ruch np. dorzucenie nie tej przyprawy i często cała praca idzie na marne. Jeśli nie mamy porządku w sekcji składników np. przypraw, to zwiększamy szanse na wykonanie takiego nieprawidłowego ruchu. Brak odpowiedniej organizacji wydłuża również czas przygotowywania posiłków. Znalezienie konkretnego składnika w gąszczu innych torebek wymaga sporo czasu. Zaoszczędź czas na szukaniu składników i stwórz sobie harmonijne stanowisko do gotowania – wyposaż swoją kuchnię w pojemniki kuchenne. Zakup pojemników o różnych rozmiarach i różnych kolorach sprawi, że zaczniesz się lepiej odnajdować w kuchni i będziesz znacznie szybciej przygotowywać jedzenie.
Na stronie pl.rotho.com/collections/pojemniki-na-swieza-zywnosc-i-pojemniki-na-mrozonki znajdziesz szeroki wybór pojemników, które sprawią, że Twoja praca w kuchni będzie prostsza, szybsza i przyjemniejsza. Sprawdź sam, jak gotowanie staje się łatwe i wygodne z pojemnikami kuchennymi.
Zamykane pojemniki szklane to przeszłość. Co jest obecnie w modzie na rynku pojemników do przechowywania żywności?
Każdy pamięta zamykane pojemniki szklane z domu swoich rodziców, czy dziadków. Zwłaszcza ten, komu przypadkowo zdarzyło się go zbić. W dzisiejszych czasach takie pojemniki znacznie straciły na popularności i nie ma w tym nic dziwnego. Szklane pojemniki są bardzo ciężkie i dosyć delikatne. To wyklucza je z użytkowania w obecnym, zawsze pędzącym świecie, w którym każdy ceni sobie przede wszystkim mobilność. Stosowanie takiego zbiornika jako śniadaniówki jest praktycznie niemożliwe – jest zbyt ciężki, a jak na chwilę zapomnisz, że masz go w torbie, czy plecaku, to najprawdopodobniej go zbijesz. Znacznie bardziej uniwersalnym rozwiązaniem są pojemniki plastikowe, o których więcej w dalszej części tekstu.
Jakie zalety mają pojemniki plastikowe?
Pojemniki plastikowe są lekkie i wytrzymałe. Dlatego wyparły ciężkie szklane pojemniki i coraz bardziej zyskują na popularności. Mając taki pojemnik, nie musimy się specjalnie o niego martwić – on po prostu spełnia swoje zadanie i jest praktycznie bezobsługowy. Pojemniki plastikowe znajdą zastosowanie w każdej kuchni – można w nich przechowywać herbatę w szafie, różne rodzaje kawy na blacie, czy umieścić w nich kawałek ciasta i włożyć do lodówki. Sprawdzą się również w roli śniadaniówki. Ponadto da się je łatwo utrzymać w czystości. Wystarczy kropelka płynu do naczyń, bieżąca woda i pojemnik wygląda jak nowy. Szereg wymienionych zalet sprawia, że plastikowy pojemnik do przechowywania żywności znajduje coraz więcej zwolenników