Tort lodowy – niecodzienny pomysł na pyszną imprezę!

Tort lodowy – niecodzienny pomysł na pyszną imprezę!

Organizowanie przyjęć latem może okazać się wyzwaniem. Wraz ze wzrostem temperatur, goście częściej sięgają po mrożoną kawę, lemoniadę oraz lekkie przekąski. Tym samym trudniej wymyślić, jaki słodki poczęstunek przygotować, aby mieć pewność, że każdy z naszych gości chętnie po niego sięgnie. Jest na to proste rozwiązanie – tort lodowy! Poznaj sposoby na jego przyrządzenie i zalety tego rozwiązania. Twoi goście z pewnością będą zachwyceni tym deserem!

Torciki lodowe – dlaczego coraz częściej królują na przyjęciach?

W czasie upału tradycyjne torty są mniej odporne. Tort lodowy to zupełnie co innego. Jest uniwersalnym pomysłem na letni, słodki deser, między innymi dlatego, że chłodzi w ciepłe, wakacyjne dni, czyli wtedy kiedy tego najbardziej potrzebujemy! Nie wymaga wielu wcześniejszych przygotowań – podstawowa wersja jest zaskakująco prosta do przygotowania, a przy tym fenomenalnie smakuje. Tort możemy również zrobić kilka dni wcześniej, a w dniu imprezy zająć się przekąskami. Do tego jest bezproblemowy w porcjowaniu oraz podawaniu. Wystarczy użycie noża polanego gorącą wodą. Torcik lodowy jest świetną alternatywą podczas urodzin dzieci. Małoletni goście będą zachwyceni połączeniem dwóch ulubionych przysmaków – ciasta i lodów. Poza tym, w tradycyjnych wypiekach nierzadko znajdują się składniki, na które ktoś może być uczulony. Dużo trudniej jest je wyeliminować, gdy nie znamy zbyt dobrze gości. W przypadku torcika lodowego takie ryzyko jest zdecydowanie mniejsze.

Kompozycje lodowe mogą przybierać najróżniejsze formy!

Przy robieniu tortu lodowego jedyne co cię ogranicza to twoja wyobraźnia! Możesz wykorzystać gotowe lody w ulubionym smaku lub zrobić własne i przełożyć je do formy z warstwami owoców, bakalii, a nawet ciasteczek. Kolejnym sposobem jest przekładanie lodami wcześniej upieczonego biszkoptu. Wyglądem będzie przypominał wtedy standardowy tort – z pewnością zaskoczysz tym gości! Bardzo popularne są również torty lodowe w połączeniu ze spodem z bezy. W tym przypadku poziom trudności wzrasta, ponieważ beza w przygotowaniu lubi być kapryśna. Po wybraniu najlepszej formy tortu lodowego pozostaje ci już tylko jego przystrojenie! Możesz użyć owoców, czekolady, żywych kwiatów – tak naprawdę wszystkiego, na co będą mieli ochotę zaproszeni. Jeśli nie masz pomysłu na taki deser, warto poszukać gotowych rozwiązań. Wiele cukierni ma w swojej ofercie torciki lodowe, są one też coraz częściej dostępne do kupienia w sklepowych zamrażarkach.

Jak postępować z tortem lodowym?

Wiemy już, że torcik lodowy jest bardzo ciekawą propozycją na imprezowy deser. Natomiast przeciwnicy tego rozwiązania będą wskazywali pewną wadę – nietrwałość oraz konieczność przechowywania w specjalnych warunkach. No właśnie, w specjalnych – czyli jakich? Tak naprawdę samodzielnie przygotowany tort lodowy wystarczy przechowywać w zamrażarce. Deser jest gotowy zazwyczaj po 9 godzinach mrożenia, ale najlepiej zostawić go w zamrażarce na całą noc. Natomiast przed podaniem, aby nie był zbyt twardy, warto potrzymać go około 15-30 minut w temperaturze pokojowej (w zależności od tego, jaki jest duży) lub 30-40 minut w lodówce. Jeśli tort spędzi w zamrażarce dłużej niż 24h i mocno zamarznie, należy go wyjąć do temperatury pokojowej na 30 minut przed podaniem. Pamiętajmy, że po rozmrożeniu lodów nie należy zamrażać ich ponownie! To tak naprawdę wszystkie wymagania, aby nasz słodki poczęstunek dotrwał do przyjęcia.